Tiramisu recept: Enkel och läcker italiensk efterrätt

Tiramisu är en klassisk italiensk efterrätt som är enkel att göra och som passar perfekt för alla tillfällen. Det är en no-bake dessert som består av mascarponekräm, savoiardikex och espresso. Dessutom är det en av de mest populära efterrätterna i världen, och det finns många olika sätt att göra det på.

Över 60 minuter
9 Ingredienser
Medelsvårt
Tiramisu recept

För att göra tiramisu behöver du följande ingredienser:

 • 500 gram mascarponeost
 • 5 ägg
 • 100 gram socker,
 • 400 gram savoiardikex
 • 4 deciliter espresso
 • 2 matskedar kakao
 • en nypa salt

Börja med att separera äggulan från äggvitan. Vispa äggulorna tills de blir ljusa och fluffiga. Tillsätt mascarponeosten och sockret och vispa tills allt är väl blandat. Vispa sedan äggvitorna med en nypa salt till de blir styva. Vänd försiktigt ner äggvitorna i mascarponeblandningen.

Doppa savoiardikexen i espresson och lägg dem i en form. Täck med ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med ett lager av savoiardikex och ett lager av mascarponekräm. Strö kakao på toppen. Låt tiramisun svalna i kylen i minst fyra timmar innan servering.

Tiramisu recept ingredienser

Ingredienser och förberedelser

Val av ingredienser

För att göra en läcker Tiramisu behöver du följande ingredienser:

IngrediensMängd
Mascarpone500 g
Ägg4 st
Socker1 dl
Savoiardikex24 st
Espresso2 dl
Rom eller likör1/2 dl
KakaoFör garnering

Mascarpone är en mjuk och krämig ost som är en viktig ingrediens i Tiramisu. Du kan hitta den i de flesta livsmedelsbutiker. Använd alltid färska ägg och se till att de är pastöriserade om du är orolig för råa ägg. Du kan också använda en ersättning för mascarpone, såsom cream cheese eller en blandning av ricotta och grädde.

Förberedelse av utrustning

Innan du börjar med själva receptet, se till att du har all utrustning du behöver. Du kommer att behöva en stor skål för att blanda mascarpone, äggulor och socker, en annan skål för att vispa äggvitorna och en mindre skål för att blanda espresso och rom eller likör. Du behöver också en form för att lagra Tiramisu i kylskåpet.

Börja med att brygga espresso och blanda i rom eller likör. Låt det svalna. Separera äggulor från äggvitor och vispa äggulor med socker tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt mascarpone och vispa tills det blir en jämn kräm. Vispa äggvitorna separat tills de blir styva och vänd sedan försiktigt in dem i mascarponeblandningen.

Doppa savoiardikexen i espresso-romblandningen och lägg dem i en form. Häll sedan över mascarponeblandningen och upprepa processen tills alla ingredienser är använda. Täck formen med plastfolie och låt Tiramisu stå i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Garnera med kakao innan servering.

Nu är du redo att njuta av en läcker Tiramisu!

Tiramisu recept färdig

Steg-för-steg recept

Att göra tiramisu hemma är enkelt och kräver inte mycket tid eller ansträngning. Följande steg-för-steg-recept ger dig en läcker och krämig tiramisu.

Skapa kaffeblandningen

Börja med att brygga starkt kaffe och låt det svalna. Tillsätt eventuell likör i kaffet och rör om. Du kan använda amaretto, marsala eller annan likör som du föredrar.

Tillverkning av mascarponekrämen

Här är ingredienserna du behöver för att göra mascarponekrämen:

 • 6 äggulor
 • 3/4 kopp socker
 • 2/3 kopp mascarponeost
 • 1 1/2 tsk vaniljextrakt
 • 1 1/2 kopp tung grädde

Så här gör du:

 1. Blanda äggulor och socker i en dubbelpanna eller en skål över en kastrull med kokande vatten. Vispa tills blandningen är tjock och ljusgul.
 2. Tillsätt mascarponeost och vaniljextrakt och vispa tills det är väl blandat.
 3. Ta bort från värmen och låt svalna.
 4. Vispa grädden till styva toppar och vänd sedan försiktigt in mascarponeblandningen.

Montering och kylning

För att montera din tiramisu behöver du:

 • 1 paket savoiardikex eller sockerkaka
 • den beredda kaffeblandningen
 • den beredda mascarponekrämen
 • kakao för att pudra över

Så här gör du:

 1. Doppa kexen i kaffet och lägg dem i botten på en 9×13 tums form eller en annan lämplig form.
 2. Täck kexen med ett lager av mascarponekräm.
 3. Upprepa lager av kex och mascarponekräm tills alla ingredienser har använts upp. Slut med ett lager av mascarponekräm.
 4. Pudra över kakao överst.
 5. Kyl din tiramisu i minst 2-3 timmar eller över natten för bästa resultat.

Nu kan du njuta av din härliga, krämiga och utsökta tiramisu! Ps, letar du efter billig mat? Kolla här!

Rulla till toppen