Billig mat till fest

Att ordna en fest kan vara en rolig upplevelse, men det kan också vara en dyr en. Maten är ofta en av de största utgifterna, men det finns sätt att hålla kostnaderna nere utan att offra smak och kvalitet. Genom att planera i förväg och välja rätt rätter kan du bjuda på en fantastisk fest utan att spräcka budgeten.

Billig mat till fest

När du planerar en fest är det viktigt att tänka på vilken typ av mat du vill servera. Om du vill bjuda på en trerättersmiddag kan det vara smart att välja en billig förrätt eller efterrätt för att balansera kostnaderna. En annan idé är att välja en huvudrätt som är lätt att laga i stora mängder, som till exempel en gryta eller en pastarätt.

Det finns också många olika rätter som är perfekta för en stor fest, till exempel buffémat. Genom att bjuda på en buffé kan dina gäster välja och vraka mellan olika rätter och du kan också enkelt anpassa mängden mat efter antalet gäster. En annan idé är att bjuda på en temamiddag, där du väljer en typ av mat som är billig och lätt att laga, till exempel tacos eller pizza.

Planering och Budget för festmat

Olika maträtter för fest

Att planera en fest kräver tid och engagemang, men det behöver inte vara dyrt. Med rätt planering kan du bjuda på en god och enkel festmåltid utan att spräcka din budget.

Att Välja Rätt festmat

När du väljer festmat, tänk på vad som passar bäst för din fest och dina gäster. Om du vill ha en enkel fest, välj en maträtt som kan förberedas i förväg. Om du vill ha en mer formell fest, välj en maträtt som kan serveras på tallrikar.

Tänk även på hållbarheten av maten. Vissa maträtter kan förberedas i förväg och hålla sig bra i kylskåpet eller frysen, medan andra rätter bör serveras direkt efter tillagning.

Inköpslista och Mängdberäkning

Innan du handlar för din fest, gör en inköpslista och beräkna mängderna av mat och dryck du behöver. Tänk på antalet gäster och hur mycket mat de kan tänkas äta.

En lista kan hjälpa dig att hålla koll på vad du behöver köpa och undvika att köpa för mycket. Det kan också hjälpa dig att hålla dig inom din budget.

När du handlar, tänk på att köpa tillräckligt med tallrikar, glas och bestick. Om du vill undvika engångsartiklar, kan du hyra eller köpa återanvändbara tallrikar och glas.

För att spara pengar på drycken, välj läsk och andra drycker som kan köpas i större förpackningar. Du kan också be dina gäster att ta med sin egen dryck.

Genom att planera och budgetera för din festmat på rätt sätt kan du bjuda på en god och enkel måltid utan att spräcka din budget.

Recept och Tillagning till fest

Ett bord med mat för fest

Att laga billig mat till fest behöver inte vara svårt eller tidskrävande. Med några enkla och smakrika recept kan du imponera på dina gäster och samtidigt spara pengar. Nedan hittar du några tips för billiga och på enkla festmåltider, smakrika tillbehör och desserter och drycker som passar perfekt till festen.

Enkla Festmåltider

För en enkel och smakrik huvudrätt som passar till fest kan du prova att laga en kycklingpaj med grönsaker och ost. En annan god och billig rätt är en pasta med rödlök, sparris och parmesan. Vill du bjuda på något lite mer extravagant kan du prova att laga en fiskgratäng med potatis och morötter.

Smakrika Tillbehör

För att komplettera din festmåltid kan du bjuda på smakrika tillbehör som passar till både kött, fisk och vegetariska rätter. En potatissallad med ägg och rödlök är alltid en favorit, men du kan också prova att laga en sallad med zucchini, fetaost och solrosfrön. För en lite mer kryddig smak kan du bjuda på en bönröra med sambal och avokado.

Desserter och Drycker

Ingen fest är komplett utan en god dessert och något att dricka till. En lättlagad och god dessert är en chokladpanna cotta med hallonsås. Vill du bjuda på något lite mer exotiskt kan du prova att laga en tabbouleh med persilja, bulgur och getost. För att dricka kan du bjuda på en fruktig sangria eller en enkel drink med gin och tonic.

  • Enkla festmåltider: Kycklingpaj med grönsaker och ost, pasta med rödlök, sparris och parmesan, fiskgratäng med potatis och morötter.
  • Smakrika tillbehör: Potatissallad med ägg och rödlök, sallad med zucchini, fetaost och solrosfrön, bönröra med sambal och avokado.
  • Desserter och drycker: Chokladpanna cotta med hallonsås, tabbouleh med persilja, bulgur och getost, fruktig sangria eller enkel drink med gin och tonic.
Orkar du inte laga mat?

Letar du efter billig mat men orkar inte att laga mat? Då rekommenderar vi matkasse! Tryck här för att se hur vi rankar olika matkassar!

Rulla till toppen