Billig mat som räcker länge

Att köpa billig mat som räcker länge handlar inte bara om att hitta bra erbjudanden utan också om att planera inköp och matlagning på ett smart sätt. Genom att följa några enkla tips och tricks kan du spara pengar och minska matsvinnet samtidigt som du äter gott och näringsrikt. Här är några nyckelinsikter att ha i åtanke när du strävar efter att göra dina matinköp mer ekonomiska och hållbara.

Sidan innehåller annonslänkar för Linas matkasse och Hello Fresh

Billig mat länge

Snabba tips för att laga mat som räcker länge

 • Skapa en veckomeny och planera dina inköp i förväg
 • Utmana dig själv att använda det du redan har i köket
 • Köp säsongens grönsaker och frukter för att spara pengar och minska klimatpåverkan
 • Jämför priser i olika butiker för att hitta de bästa erbjudandena
 • Frys in rester i portionsstorlekar och använd konserveringsmetoder för att förlänga matens hållbarhet

Hur man planerar inköp smart

Hur man planerar inköp smart

Skapa en veckomeny

Att skapa en veckomeny är ett effektivt sätt att spara både tid och pengar. Genom att planera dina måltider i förväg kan du undvika spontana inköp som ofta leder till onödiga utgifter. Starta med att titta på vad du redan har hemma och bygg dina måltider runt dessa ingredienser.

 • Måndag: Pasta med tomatsås
 • Tisdag: Grönsakssoppa
 • Onsdag: Kyckling med ris
 • Torsdag: Vegetarisk curry
 • Fredag: Pizza
 • Lördag: Fisk med potatis
 • Söndag: Restdag (använd resterna från veckans måltider)

Att ha en ”restdag” i din veckomeny hjälper till att minska matsvinn och ger dig en paus från matlagningen.

Genom att följa en veckomeny säkerställer du att du köper endast det som behövs för veckans måltider, vilket minskar risken för att mat går till spillo. Detta är inte bara bra för din plånbok, men också för miljön.

Gör en inköpslista

Att skapa en inköpslista innan du beger dig till butiken är ett effektivt sätt att hålla dig till din budget och undvika impulsköp. Starta med att skriva ner allt du behöver för din veckomeny, och glöm inte att inkludera basvaror som mjölk, bröd och andra dagliga nödvändigheter.

 • Granska din lista och stryk under de varor du absolut inte får glömma.
 • Organisera listan efter butikens layout för att spara tid.
 • Märk ut de varor där du är flexibel med märket för att kunna välja det billigaste alternativet.

Att ha en välplanerad inköpslista minskar risken för onödiga utgifter och hjälper dig att hålla dig till din matbudget.

Genom att följa dessa enkla steg kan du göra dina inköp mer effektiva och ekonomiska. En genomtänkt inköpslista är nyckeln till att undvika slöseri och säkerställa att du alltid har det du behöver hemma.

Utmana dig själv att använda det du redan har

Att utmana dig själv att använda det du redan har i skafferiet eller kylskåpet är inte bara bra för plånboken, det är också ett utmärkt sätt att minska matsvinn. Börja med att inventera vad du redan har hemma innan du planerar dina måltider för veckan. Detta kan hjälpa dig att upptäcka ingredienser som du kanske har glömt bort och som behöver användas.

Var kreativ med dina recept. Ibland krävs det lite kreativitet för att skapa nya och spännande måltider med det du redan har. Här är några tips för att komma igång:

 • Använd basvaror som ris, pasta eller potatis som grund.
 • Kombinera olika kryddor för att ge gamla favoriter en ny twist.
 • Ersätt saknade ingredienser med liknande alternativ du redan har.

Att utmana sig själv att laga mat med det man redan har hemma är inte bara ekonomiskt, det är också ett roligt sätt att bli mer kreativ i köket.

Tips för att spara pengar

Tips för att spara pengar

Köp säsongens grönsaker och frukter

Att köpa säsongens grönsaker och frukter är inte bara bra för miljön, det är också ett utmärkt sätt att spara pengar. Priserna är ofta lägre när produkterna är i säsong, eftersom utbudet är större och transportkostnaderna lägre.

Att handla säsongsmässigt innebär också att du får njuta av färskheten och den fulla smaken som naturen avsett.

Här är några exempel på säsongens produkter:

 • Vår: Sparris, rabarber, spenat
 • Sommar: Jordgubbar, tomater, zucchini
 • Höst: Äpplen, pumpa, svamp
 • Vinter: Rotfrukter, kål, citrusfrukter

Genom att anpassa din inköpslista efter säsong kan du inte bara spara pengar utan också upptäcka nya smaker och rätter. Det är ett enkelt sätt att göra din matlagning mer spännande och varierad.

Jämför priser i olika butiker

Att jämföra priser mellan olika butiker kan verka tidskrävande, men det är en effektiv metod för att spara pengar på matinköp. Använd teknikens hjälp genom att ladda ner appar som jämför priser åt dig, eller besök butikernas webbplatser för att se aktuella erbjudanden.

Att hålla koll på erbjudanden i olika butiker kan hjälpa dig att planera dina inköp bättre och undvika onödiga utgifter.

Här är några enkla steg för att börja jämföra priser effektivt:

 • Börja med att identifiera de produkter du köper mest.
 • Använd prisjämförelseverktyg online eller i mobilappar.
 • Skriv ner de bästa priserna och var du hittade dem.
 • Planera dina inköp baserat på var du kan få de bästa erbjudandena.

Genom att följa dessa steg kan du göra dina matinköp mer ekonomiska och hållbara över tid. Att vara en smart konsument innebär inte bara att spara pengar, utan också att bidra till en mer hållbar konsumtion genom att välja de mest prisvärda alternativen.

Använd rabattkoder och erbjudanden

Att använda rabattkoder och ta del av erbjudanden är ett effektivt sätt att spara pengar på matinköp. Många butiker och onlineplattformar erbjuder regelbundet rabatter på olika produkter, vilket kan göra en stor skillnad i din budget över tid.

För att maximera dina besparingar, börja med att registrera dig för nyhetsbrev och följ dina favoritbutiker på sociala medier. Där delas ofta exklusiva erbjudanden och rabattkoder som inte finns tillgängliga för alla.

Billigt mat rekommenderar Linas matkasse

Linas Matkasse är perfekt för familjer som söker variation och bekvämlighet. Enkelt att laga för alla i familjen.
30% rabatt på din första matkasse & 20% på dina 2 nästa.
Spara upp till 1147.30 kr på 3 matkassar med koden: NYSTART_LINASAFF

Kom ihåg att alltid kontrollera utgångsdatumet på rabattkoder och erbjudanden för att säkerställa att de fortfarande är giltiga när du planerar att använda dem. Detta lilla extra steg kan spara dig både tid och pengar. Att investera i matkasse kan vara ett ekonomiskt och enkelt sätt att hålla koll på din ekonomi.

Att vara proaktiv och ständigt leta efter de bästa erbjudandena kan hjälpa dig att hålla nere matkostnaderna utan att kompromissa med kvaliteten.

Matlagningstips för att öka hållbarheten

Matlagningstips för att öka hållbarheten

Frys in rester i portionsstorlekar

Att frysa in rester är ett utmärkt sätt att spara pengar och minska matsvinn. Genom att portionera ut maten innan du fryser in den kan du enkelt ta fram precis så mycket du behöver för en måltid, utan att behöva tina upp mer än nödvändigt. Detta sparar inte bara tid utan också energi.

 • Planera dina måltider och bestäm vilka rester som lämpar sig för infrysning.
 • Använd lämpliga förvaringsbehållare som är avsedda för frysen.
 • Märk behållarna med innehåll och datum för att hålla koll på vad du har och när det bör användas.

Att frysa in mat i portionsstorlekar gör det lättare att variera dina måltider och undvika att äta samma sak flera dagar i rad.

Genom att följa dessa enkla steg kan du effektivt utnyttja dina matrester och bidra till en mer hållbar livsstil. Det är inte bara bra för miljön utan också för din plånbok. Prova så kan även du kan få mat under tian!

Video som förklarar hur man lagar mat som håller för en månad!

Använd konserveringsmetoder som inläggning

Att behärska konsten att konservera mat genom inläggning är inte bara ett sätt att spara pengar, det är också ett fantastiskt sätt att njuta av dina favoritgrönsaker och frukter året runt. Inläggning är enklare än du tror och kan appliceras på allt från gurkor till jordgubbar.

 • Börja med att välja färska och högkvalitativa råvaror.
 • Sterilisera dina burkar noggrant för att undvika bakterietillväxt.
 • Använd rätt proportioner av vatten, socker, och ättika för att säkerställa hållbarheten.

Att lära sig olika inläggningsmetoder kan vara ett roligt och givande projekt som inte bara förlänger hållbarheten på dina livsmedel utan också förbättrar deras smak.

Genom att följa dessa enkla steg kan du börja experimentera med inläggning hemma. Det är ett utmärkt sätt att minska matsvinn och samtidigt berika din kost med hemgjorda, konserverade delikatesser.

Lär dig att förvara mat på rätt sätt

Att förstå hur olika livsmedel ska förvaras är avgörande för att förlänga deras hållbarhet och därmed spara pengar. Varje livsmedel har sina egna krav på förvaring för att hålla sig färskt så länge som möjligt. Till exempel bör vissa frukter och grönsaker förvaras i kylskåp, medan andra mår bättre av att ligga i en fruktkorg i rumstemperatur.

Att placera matvaror på rätt plats i kylskåpet kan också göra stor skillnad. Övre hyllor är generellt svalare och lämpligare för produkter som mjölk och yoghurt, medan grönsakslådan är optimerad för frukt och grönt.

Här är en enkel lista över några grundläggande förvaringstips:

 • Kylskåp: Mjölk, yoghurt, kött, och vissa grönsaker.
 • Fruktkorg: Bananer, tomater, och avokado.
 • Skafferi: Potatis, lök, och vitlök.

Att följa dessa enkla riktlinjer kan hjälpa dig att hålla din mat färsk längre och minska matsvinnet. Kom ihåg att regelbundet kontrollera dina förvaringsutrymmen för att säkerställa att allt är i gott skick och att inga livsmedel har blivit dåliga.

Slutsats

I denna artikel har vi utforskat olika sätt att köpa billig mat som räcker länge. Genom att planera inköp, använda sig av basvaror och vara kreativ i köket kan man spara pengar och samtidigt njuta av näringsrik mat. Kom ihåg att matlagning behöver inte vara dyrt eller komplicerat. Med lite planering och fantasi kan du skapa måltider som är både ekonomiska och mättande. Ta dessa tips med dig nästa gång du handlar och se hur du kan maximera din matbudget utan att kompromissa med kvaliteten.

Vanliga frågor

Hur kan jag planera mina inköp smart?

För att planera dina inköp smart kan du skapa en veckomeny, göra en inköpslista och utmana dig själv att använda det du redan har i köket.

Hur kan jag spara pengar på matinköp?

För att spara pengar på matinköp kan du köpa säsongens grönsaker och frukter, jämföra priser i olika butiker och använda rabattkoder och erbjudanden.

Hur kan jag öka hållbarheten på maten jag lagar?

För att öka hållbarheten på maten du lagar kan du frysa in rester i portionsstorlekar, använda konserveringsmetoder som inläggning och lära dig att förvara mat på rätt sätt.

Hur länge kan man förvara mat i frysen?

Mat kan förvaras i frysen under olika tidsperioder beroende på typen av mat. Generellt sett kan de flesta matvaror förvaras i frysen i flera månader.

Vad är det bästa sättet att förvara färska örter?

Det bästa sättet att förvara färska örter är att placera dem i ett glas med vatten, täcka över dem med en plastpåse och förvara dem i kylskåpet.

Hur kan jag minska matsvinnet i mitt hushåll?

För att minska matsvinnet i ditt hushåll kan du planera dina inköp noggrant, använda rester i nya rätter och dela mat med grannar eller vänner om du har för mycket.

Rulla till toppen