Billig mat som barn gillar: Tips och recept för föräldrar

Att hitta prisvärda maträtter som barnen gillar kan vara en utmaning för många föräldrar. Det är viktigt att hitta en balans mellan att tillaga god och näringsrik mat samtidigt som man inte spränger budgeten. Men det finns många enkla och goda maträtter som är både billiga och populära bland barnen.

En bra idé är att laga mat som hela familjen kan äta tillsammans. Detta gör inte bara matlagningen enklare utan ger även möjlighet att umgås och prata över en god måltid. Att involvera barnen i matlagningen kan också vara ett kul sätt att få dem att äta nyttigare och lära sig om olika livsmedel. Nedan följer några förslag på billiga maträtter som barnen kommer att älska:

  • Köttbullar och potatis: En klassisk och enkel rätt som de flesta barn gillar. Det är också en rätt som går att variera på många sätt, till exempel genom att lägga till grönsaker eller byta ut potatisen mot ris eller pasta.
  • Pannkakor: En annan favorit hos många barn är pannkakor. Det är en billig och enkel rätt som går att variera genom att lägga till olika smaksättningar eller servera med olika tillbehör som bär eller sylt.
  • Kycklinggryta: En god och näringsrik rätt som går att laga i stora mängder och som är perfekt att ha som rester till lunch dagen efter. Det går också att variera genom att lägga till olika grönsaker eller kryddor.

Grundläggande budgetvänliga recept för barn

billig mat för barnfamiljer

Att laga mat som är både god och budgetvänlig kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt. Här är några grundläggande recept som är perfekta för att laga mat till hela familjen, utan att spräcka budgeten.

Klassiska Köttbullar och Pasta

Köttbullar och pasta är en klassisk favorit bland barn. Det är också enkelt att laga och kan varieras på många olika sätt. För att göra köttbullarna lite mer spännande, prova att tillsätta lite ost eller kryddor som persilja eller timjan. Servera med pasta och en god tomatsås.

Kreativa Kycklingrätter

Kyckling är en mångsidig ingrediens som kan användas till många olika rätter. Enkla kycklingrätter som kyckling med ris eller kyckling i ugn är både goda och enkla att laga. För en mer kreativ rätt, prova att göra kycklingwok med nudlar och grönsaker.

Fisk på Barnens Vis

Fisk kan vara en utmaning när det gäller att få barn att äta det, men det finns några enkla sätt att göra det mer lockande. Prova att göra fisk och potatis i ugn eller fiskpinnar med en god äggsås. Tonfiskpasta är också en enkel och god rätt som barn brukar uppskatta.

Vegetariska Favoriter

Att laga vegetarisk mat kan vara både hälsosamt och budgetvänligt. Falafel är en enkel och god rätt som kan serveras med sallad och pitabröd. Raggmunkar är också en populär vegetarisk rätt som är enkel att laga. För en mer kreativ rätt, prova att göra vegetariska biffar med potatis och grönsaker.

Genom att använda enkla och budgetvänliga ingredienser kan du laga god och näringsrik mat till hela familjen. Med dessa grundläggande recept kan du variera maträtterna och hitta nya favoriter som hela familjen kommer att älska.

Orkar du inte laga mat?

Letar du efter billig mat men orkar inte att laga mat? Då rekommenderar vi matkasse! Tryck här för att se hur vi rankar olika matkassar!

Planering och Inköp

billig maträtter

När det gäller att laga billig mat som barn gillar, är planering och inköp två viktiga faktorer. Genom att planera veckomenyn i förväg och sortera inköpslistan efter relevans, kan du spara både tid och pengar.

Veckomeny för Hela Familjen

Att skapa en veckomeny för hela familjen är ett bra sätt att hålla koll på vad som ska lagas varje dag. Det kan också hjälpa till att undvika att laga samma rätt flera gånger under samma vecka. När du planerar veckomenyn, se till att inkludera grönt och varierande ingredienser för att säkerställa att dina barn får i sig alla nödvändiga näringsämnen.

Inköpslista och Budgettips

För att hålla kostnaderna nere, kan du skapa en inköpslista baserat på veckomenyn. Sortera listan efter relevans, och se till att inkludera alla ingredienser som behövs för veckan. Genom att handla allt på en gång, kan du undvika småhandlande och därmed minska risken för att slänga mat.

Här är några budgettips som kan hjälpa dig att spara pengar när du handlar mat för hela familjen:

  • Köp frysta grönsaker istället för färska, de är oftast billigare och håller längre.
  • Kolla efter erbjudanden och rabatter på matvaror.
  • Köp mat i bulk för att spara pengar på lång sikt.
  • Undvik att handla när du är hungrig, för att undvika att köpa onödiga saker.
  • Välj billigare alternativ av varor som ris, pasta och mjölkprodukter.

Genom att planera veckomenyn och sortera inköpslistan efter relevans, kan du laga billig mat som barn gillar utan att spräcka plånboken.

Rulla till toppen