Billig mat med ris – Tips för att laga goda och prisvärda rätter

Att laga billig mat behöver inte betyda att man måste göra avkall på smak och näringsvärde. Ris är en av de mest prisvärda livsmedel som finns och kan användas till en mängd olika rätter. Genom att använda ris som bas kan du skapa en mängd olika goda och billiga middagar.

En skål med ris

Här är några förslag på billiga middagar med ris:

 • Korvstroganoff med ris: En klassisk rätt som är enkel att laga och som brukar uppskattas av hela familjen. Korvstroganoff kan varieras genom att använda olika sorters korv och grönsaker.
 • Risotto med svamp: En krämig och god risotto som passar perfekt till hösten. Du kan använda färska eller frysta svampar och smaksätta med lök, vitlök och parmesanost.
 • Fiskgryta med ris: En lättlagad och näringsrik rätt som passar perfekt till vardags. Du kan använda vilken fisk som helst och smaksätta med kokosmjölk, curry och grönsaker.

Genom att använda ris som bas kan du skapa en mängd olika goda och billiga middagar. Variera mellan olika sorters ris och smaksättningar för att hitta dina egna favoriter.

Grundläggande Recept med Ris

Ris är en billig och mångsidig ingrediens som kan användas för att skapa en mängd olika maträtter. Här är några grundläggande recept med ris som du kan använda för att skapa läckra och billiga måltider.

Recept med ris

Vegetariska Rätter

Om du letar efter en billig och hälsosam vegetarisk måltid, är ris en utmärkt bas. Här är några grundläggande recept med ris som är perfekta för vegetariska rätter:

 • Ris och Ärtsoppa: Enkel och snabb att tillaga, denna soppa är perfekt för en kall dag. Servera med färskt bröd och en sallad.
 • Ris och Bönor: En läcker och näringsrik rätt som är enkel att tillaga. Tillsätt dina favoritgrönsaker och kryddor för att anpassa smaken.
 • Ris och Grönsaker: En enkel och hälsosam rätt som kan göras med vilka grönsaker som helst. Tillsätt färsk rosmarin för extra smak.

Kött och Fisk Baserade Rätter

Ris är också en utmärkt bas för kött och fiskbaserade rätter. Här är några grundläggande recept med ris som är perfekta för kött och fiskbaserade rätter:

 • Ris och Falukorv: En läcker och saftig rätt som är enkel att tillaga. Tillsätt lite kaviar eller rom för extra smak.
 • Ris och Kalv: En härlig rätt som är perfekt för en speciell tillfälle. Servera med en sallad och en kall sås.
 • Ris och Torsk: En läcker och lätt rätt som är perfekt för en snabb middag. Tillsätt lite färsk chorizo för extra smak.

Snabba och Enkla Måltider

Om du letar efter en enkel och snabb måltid, är ris en utmärkt bas. Här är några grundläggande recept med ris som är perfekta för en snabb och enkel måltid:

 • Ris och Bacon: En läcker och enkel rätt som är perfekt för en snabb middag. Tillsätt lite färsk persilja för extra smak.
 • Ris och Kyckling: En läcker och lätt rätt som är perfekt för en snabb middag. Tillsätt lite färsk limejuice för extra smak.
 • Ris och Sik: En härlig rätt som är perfekt för en speciell tillfälle. Servera med en sallad och en kall sås.

Ris är en utmärkt ingrediens för att skapa en mängd olika billiga och läckra måltider. Med dessa grundläggande recept med ris, kan du skapa en mängd olika maträtter som passar din matbudget och smaklökar.

Orkar du inte laga mat?

Letar du efter billig mat men orkar inte att laga mat? Då rekommenderar vi matkasse! Tryck här för att se hur vi rankar olika matkassar!

Specialrätter och Tillbehör

olika tillbehör med ris

När du vill laga billig mat med ris, är det viktigt att tänka på tillbehören. Det är inte bara riset som gör måltiden, utan också de olika smakerna och konsistenserna som tillbehören bidrar med. Här är några tips på innovativa och traditionella tillbehör som passar till risrätter.

Prova nya maträtter med ris

Om du vill testa något nytt och spännande, kan du prova att lägga till grönkål eller rotfrukter i dina risrätter. Grönkål ger en härlig knaprighet och en krispig smak till riset. Rotfrukter som morötter, palsternacka och rotselleri ger en naturlig sötma och en mjuk konsistens till riset. Du kan också prova att göra en soppa med ris och grönsaker, eller en chili con carne med ris.

Traditionella måltider med ris

Om du föredrar klassiska tillbehör till dina risrätter, kan du prova att servera crêpes eller omelett som en sidorätt. Kyckling är också en vanlig ingrediens i många risrätter och ger en härlig smak till riset. Om du vill laga mat för stora sällskap kan du prova att göra en stor storkok med ris och kyckling.

Måltider för Speciella Tillfällen

Om du vill laga mat för en speciell tillställning, kan du prova att göra en festlig brunch med brioche, sorbet och brownie. Cheesecake, cupcakes och cookies är också populära efterrätter som passar till risrätter. Om du vill göra något extra krispigt kan du prova att använda en airfryer för att tillaga dina tillbehör. För en klassisk fredagsmiddag kan du prova att göra en soppa med ris och grönsaker, eller en chili con carne med ris.

Att laga billig mat med ris behöver inte vara tråkigt eller smaklöst. Med de rätta tillbehören kan du göra en härlig måltid som passar till alla tillfällen och smaker.

Rulla till toppen