Billig mat med potatis – tips på budgetvänliga recept

Att laga billig mat behöver inte betyda att man behöver kompromissa med smaken eller kvaliteten på maten. Potatis är en av de mest prisvärda ingredienserna som man kan använda i sin matlagning. Genom att använda potatis som bas i sina rätter kan man enkelt laga enkel, lätt och snabb mat som inte bara smakar gott utan också hjälper dig att spara pengar på matbudgeten.

Potatis är en mångsidig ingrediens som passar till många olika rätter, från soppor och grytor till gratänger och sallader. Genom att använda potatis som bas i sina rätter kan man enkelt skapa mättande och näringsrika måltider som passar hela familjen. Dessutom är potatis en av de mest ekonomiska ingredienserna på marknaden, vilket gör att man kan spara pengar på sin matbudget utan att behöva kompromissa med kvaliteten på maten.

billig måltid med potatis

I den här artikeln kommer du att få lära dig mer om hur du kan laga billig mat med potatis. Vi kommer att ge dig tips på enkla och lättlagade rätter som passar både till vardags och till fest, samt ge dig några smarta knep för att spara pengar på matbudgeten. Så om du vill äta gott och samtidigt spara pengar på maten, så har du kommit helt rätt!

Grundläggande Potatisrätter

Potatis är en mångsidig rotfrukt som kan användas på många olika sätt i köket. Här kommer några tips på enkla och prisvärda potatisrätter som du kan laga till middag, ta med som matlåda eller använda som tillbehör till andra rätter.

Potatis med olika tillbehör

Potatisgratäng med Variationer

Potatisgratäng är en klassisk rätt som passar till det mesta. Du kan variera gratängen genom att tillsätta olika smaker som vitlök, lök, ost eller kryddor. En krämig och mjuk potatisgratäng är en riktig favorit som passar utmärkt till både kött och fisk.

Potatissoppor och Grytor

Potatissoppor och grytor är perfekta för kalla dagar när du vill ha något varmt och saftigt. En krämig potatissoppa med bacon eller en kryddig potatisgryta med kyckling eller fisk är både mättande och smakrika alternativ.

Matlådor och Restanvändning

Potatisrätter är utmärkta för matlådor och restanvändning. Du kan till exempel laga en stor portion potatisgratäng eller potatissoppa och ta med till jobbet eller skolan dagen efter. Du kan också använda potatisrester i en omelett eller i en sallad för att få en extra krämig och god smak.

Sallader och Kalla Rätter

Potatis är också utmärkt i sallader och kalla rätter. En fräsch potatissallad med grönt och dressing är en riktig sommarfavorit. Du kan också göra en kall potatisrätt med rökt lax eller annan fisk.

Snabba Potatismåltider

Potatis är perfekt för snabba och enkla måltider. Du kan till exempel göra en potatiskaka med falukorv eller prinskorv, eller en snabb potatisomelett med bacon eller grönsaker. En kryddig chili con carne med potatis är också en snabb och smakrik rätt.

Internationella Potatisrätter

Potatisrätter finns i många olika kulturer och kök. Du kan till exempel laga en fransk crêpes med potatis och ost, eller en kryddig indisk potatiscurry. En mexikansk potatisburrito eller en italiensk potatispasta är också utmärkta alternativ.

Vegetariska Alternativ

Potatis är också utmärkt för vegetariska rätter. Du kan till exempel göra en potatis- och bönsallad eller en potatis- och linssoppa. En vegetarisk janssons frestelse med svamp eller annat grönt är också en god och mättande rätt.

Tillbehör och Såser

Potatis är utmärkt som tillbehör till andra rätter. Du kan till exempel göra en krispig potatisgratäng eller en mjuk potatispuré. En hemmagjord sås med potatis som bas är också en god och kryddig smaksättning till andra rätter.

Orkar du inte laga mat?

Letar du efter billig mat men orkar inte att laga mat? Då rekommenderar vi matkasse! Tryck här för att se hur vi rankar olika matkassar!

Billig potatis

Säsongsbaserad och Hållbar Potatis

Potatis är en mångsidig rotfrukt som kan användas till en mängd olika rätter. Förutom att det är en billig ingrediens som kan hjälpa dig att spara pengar på matinköpen, så är det också en hållbar och hälsosam råvara. Genom att välja säsongsanpassade rätter och hållbara köpval kan du både minska din miljöpåverkan och göra hälsosammare val.

Säsongsanpassade Rätter

Att välja säsongsanpassade rätter är inte bara ett hållbart val, det är också ett ekonomiskt val. Genom att välja grönsaker och rotfrukter som är i säsong kan du spara pengar och få en fräschare och mer smakfull matupplevelse. Potatis är en av de grönsaker som är i säsong under stora delar av året, vilket gör det enkelt att inkludera i dina måltider året om.

Här är några exempel på säsongsanpassade potatisrätter:

  • Höst: Potatis- och purjolökssoppa
  • Vinter: Rotmos med potatis och morötter
  • Vår: Potatissallad med sparris och rädisor
  • Sommar: Potatis- och grönärtsgratäng

Hållbara Köpval

När du köper potatis kan du göra hållbara köpval genom att välja varumärken som lägger stor vikt vid hållbarhet och miljöpåverkan. Många butiker har också extrapris på potatis under säsong, vilket gör det till ett ekonomiskt val.

Här är några tips på hållbara köpval när det kommer till potatis:

  • Välj ekologiskt odlad potatis när det är möjligt
  • Köp potatis från lokala producenter för att minska transporterna
  • Undvik potatis som är packad i onödigt mycket plast

Potatis och Hälsa

Potatis är en näringsrik råvara som innehåller både kolhydrater, protein och vitaminer. Genom att inkludera potatis i dina måltider kan du få i dig viktiga näringsämnen samtidigt som du håller dig mätt och energifylld. Potatis är också ett bra alternativ för dig som vill minska ditt köttintag, då det kan användas som en bra proteinkälla i vegetariska rätter.

Här är några exempel på hälsosamma potatisrätter:

  • Bakad potatis med rödbetshummus och avokado
  • Potatis- och grönsaksgratäng med quornfärs
  • Potatis- och spenatsoppa med kikärtor

Genom att inkludera potatis i dina måltider på ett hållbart och hälsosamt sätt kan du njuta av en mångsidig råvara som passar året om.

Rulla till toppen