Billig mat med ägg – Tips på budgetvänliga rätter med ägg

Om du vill spara pengar på matbudgeten kan du laga enkla och billiga rätter med ägg. Ägg är en mångsidig och billig ingrediens som kan användas till frukost, lunch och middag. Här är några tips på hur du kan laga billig mat med ägg.

 1. Omelett – En omelett är en enkel och snabb rätt som kan varieras på många sätt. Du kan fylla den med grönsaker, ost, skinka eller rester från gårdagens middag. Servera med en sallad eller bröd för en komplett måltid.
 2. Äggröra – Äggröra är en annan enkel rätt som kan varieras på olika sätt. Du kan tillsätta grönsaker, skinka eller ost för att göra den mer mättande. Servera med bröd eller potatis för en billig och god måltid.
 3. Pannkakor – Pannkakor är en klassisk rätt som kan varieras på många sätt. Du kan tillsätta frukt, bär eller choklad för att göra dem mer smakrika. Servera med sirap eller grädde för en sötsak.
Billig mat med ägg på macka

Grundläggande Recept Med Ägg

Ägg är en billig och näringsrik ingrediens som kan användas på många olika sätt. Här är några grundläggande recept med ägg som du kan använda för att laga billig och god mat.

Äggrätter för Frukost

Frukost är den viktigaste måltiden på dagen, och ägg är en bra källa till protein och fett som ger dig energi för resten av dagen. Här är några enkla och goda äggrätter för frukost:

 • Omelett: Vispa ihop ägg med lite mjölk och stek i en stekpanna med smör eller olja. Fyll med grönsaker, ost eller skinka efter smak.
 • Äggröra: Vispa ihop ägg med lite mjölk och stek i en stekpanna med smör eller olja. Rör om kontinuerligt tills äggen är färdiga.
 • Kokta ägg: Koka ägg i 6-8 minuter för ett mjukt ägg eller 10-12 minuter för ett hårdkokt ägg. Servera med bröd eller grönsaker.
ägg i maträtter

Ägg i Huvudrätter

Ägg kan också användas som en proteinrik ingrediens i huvudrätter. Här är några förslag:

 • Kyckling och äggröra: Stek kycklingfilé och äggröra separat och servera tillsammans med ris eller pasta.
 • Äggstanning: Vispa ihop ägg med mjölk och stek i en stekpanna med grönsaker, kyckling eller skinka. Servera med en sallad.
 • Tomatsås med ägg: Stek lök och vitlök i olja, tillsätt krossade tomater och låt sjuda i 10-15 minuter. Krossa ägg i såsen och låt sjuda tills äggen är färdiga.

Ägg som Smaksättare och Tillbehör

Ägg kan också användas för att smaksätta och som tillbehör till andra rätter. Här är några förslag:

 • Caesar sallad: Blanda romansallad med krutonger, parmesanost och en dressing gjord på ägg, olja, vitlök och senap.
 • Äggsås: Vispa ihop ägg med mjölk och smör och tillsätt kryddor efter smak. Servera till fisk eller grönsaker.
 • Äggröra som tillbehör: Stek äggröra och servera som tillbehör till en huvudrätt.

Billiga och Närande Äggbaserade Soppor och Grytor

Ägg kan också användas som en billig och närande ingrediens i soppor och grytor. Här är några förslag:

 • Äggsoppa: Koka buljongen och tillsätt ägg som sedan rörs runt i soppan.
 • Ägg- och grönsaksgryta: Stek lök och vitlök i olja, tillsätt grönsaker och buljong och låt sjuda i 10-15 minuter. Krossa ägg i grytan och låt sjuda tills äggen är färdiga.
 • Äggröra i soppan: Koka soppan och tillsätt äggröra som sedan rörs runt i soppan.

Storkok med Ägg

Ägg kan också användas i storkok för att spara tid och pengar. Här är några förslag:

 • Ägg- och bönchili: Stek lök och vitlök i olja, tillsätt krossade tomater, bönor och buljong och låt sjuda i 10-15 minuter. Krossa ägg i grytan och låt sjuda tills äggen är färdiga.
 • Ägg- och linssoppa: Koka linserna och tillsätt buljong och grönsaker. Krossa ägg i soppan och låt sjuda tills äggen är färdiga.
 • Ägg- och risgryta: Stek lök och vitlök i olja
Orkar du inte laga mat?

Letar du efter billig mat men orkar inte att laga mat? Då rekommenderar vi matkasse! Tryck här för att se hur vi rankar olika matkassar!

Spara pengar med ägg

Spara Pengar Genom Smarta Matval

När du vill spara pengar på mat kan det vara smart att göra rätt val när det kommer till råvaror. Genom att välja säsongens grönsaker och baljväxter som proteinrika och billiga alternativ, samt att utnyttja råvaror och restprodukter på ett ekonomiskt sätt, kan du få en mer miljövänlig, hälsosam och budgetvänlig matlagning.

Säsongens Grönsaker i Matlagning

Att välja säsongens grönsaker är inte bara ett smart sätt att spara pengar, utan också ett bra sätt att få in mer variation i matlagningen. Vitkål, broccoli och rotfrukter är exempel på grönsaker som ofta är billigare och smakar bättre när de är i säsong. Genom att planera dina inköp efter säsongen kan du spara pengar på matbudgeten.

Baljväxter som Proteinrika och Billiga Alternativ

Baljväxter som bönor och linser är inte bara proteinrika, utan också billiga alternativ till kött. Genom att använda baljväxter som bas i dina rätter kan du få en billigare och mer hälsosam matlagning. En bra idé är att köpa torkade bönor och linser i större mängder och sedan koka upp dem i förväg och frysa in i mindre portioner. På så sätt har du alltid tillgång till billigt och proteinrikt alternativ.

Ekonomiskt Nyttande av Råvaror och Restprodukter

Att utnyttja råvaror och restprodukter på ett ekonomiskt sätt är ett annat sätt att spara pengar på matlagningen. Kycklingklubbor, bacon och skinka är exempel på råvaror som ofta är billigare än andra delar av köttet. Genom att använda dessa i matlagningen kan du få en billigare och mer smakrik matlagning. Att ta tillvara på rester som du har över från middagen och göra en matlåda till lunch dagen efter är också ett smart sätt att spara pengar på mat.

Rulla till toppen