Billig mat för en vecka – Spara pengar på din matbudget med dessa enkla tips

Att planera veckans mat kan vara en utmaning, särskilt när du vill hålla kostnaderna nere. Men med rätt strategi och recept kan du njuta av goda och näringsrika måltider utan att spendera för mycket pengar. I den här artikeln kommer vi att ge dig tips om hur du kan laga billig mat för en vecka.

ett bord med billig mat för en vecka

Först och främst är det viktigt att planera din veckomeny i förväg. Genom att göra en lista över vad du behöver köpa och vad du ska laga kan du undvika impulsköp och minska matsvinnet. En annan bra strategi är att använda säsongens råvaror och leta efter erbjudanden i din lokala matbutik.

När det gäller recept finns det många alternativ för att laga billig mat för en vecka. Du kan till exempel laga stora satser av en rätt och frysa in rester för senare användning. Du kan också använda billigare proteinkällor som bönor, linser och ägg istället för kött. Här är några enkla och prisvärda recept som du kan prova på.

Planering och inköp

planera inköp av mat för en vecka

När du planerar din matbudget för en vecka och handlar mat, är det viktigt att du gör det på ett smart sätt för att spara pengar. Här är några tips som kan hjälpa dig att handla billig mat för en vecka.

Budgetvänlig inköpslista

Innan du går och handlar mat är det viktigt att du gör en inköpslista. Detta hjälper dig att undvika impulsköp och köpa bara vad du behöver. När du skriver din inköpslista, tänk på att välja råvaror som är billiga och som kan användas i flera rätter. Baljväxter, konserver, frukter och nötter är exempel på sådana råvaror. Se till att inkludera mejeriprodukter och andra proteinkällor i din inköpslista, men välj dem med omsorg och leta efter extrapriser.

Säsongsbaserad handling

Att handla säsongens råvaror är ett annat sätt att spara pengar. Säsongsvaror är oftast billigare eftersom de är i säsong och lättare att få tag på. Detta innebär att du kan laga rätter med färska grönsaker och frukter utan att behöva betala extra för att få dem importerade från andra länder.

Storkok och matlådor

Att laga mat i stora mängder och frysa in rester är ett annat sätt att spara pengar. Du kan laga mat för flera dagar och sedan ta med matlådor till jobbet eller skolan. Detta hjälper dig att undvika att köpa dyra luncher eller äta ute. När du lagar mat i stora mängder, se till att använda råvaror som är billiga och som kan användas i flera rätter.

Att planera och handla mat på ett smart sätt är ett bra sätt att spara pengar på matbudgeten. Genom att välja billiga råvaror, handla säsongens råvaror och laga mat i stora mängder, kan du spara pengar och ändå äta gott.

Orkar du inte laga mat?

Letar du efter billig mat men orkar inte att laga mat? Då rekommenderar vi matkasse! Tryck här för att se hur vi rankar olika matkassar!

Recept och tillagning

recept för mat i en vecka

Här hittar du recept på billig mat för en vecka. Nedan finns några förslag på vegetariska måltider, köttbaserade rätter, soppor och grytor samt snabba och enkla rätter som du kan laga till middag.

Vegetariska måltider

Att laga vegetarisk mat är både hälsosamt och miljövänligt. Här är några förslag på vegetariska rätter:

 • Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost
 • Kikärtsbiffar med tzatziki och sallad
 • Vegetarisk chili con carne med ris
 • Broccolipaj med fetaost och soltorkade tomater

Köttbaserade rätter

Kött är en viktig källa till protein och järn. Här är några förslag på köttbaserade rätter:

 • Kyckling i ugn med tomat och potatis
 • Köttfärssås med spaghetti och sallad
 • Fläskytterfilé med brysselkål och rotfrukter
 • Korv stroganoff med ris och sallad

Soppor och grytor

Soppor och grytor är både mättande och lättlagade. Här är några förslag på soppor och grytor:

 • Tomatsoppa med basilika och ostsmörgås
 • Ärtsoppa med pannkakor och lingonsylt
 • Köttfärsgryta med rotfrukter och ris
 • Laxgryta med purjolök och ris

Snabba och enkla rätter

När tiden är knapp är det skönt att ha några snabba och enkla rätter i bakfickan. Här är några förslag:

 • Omelett med ost och skinka
 • Pasta carbonara med bacon och ägg
 • Sej i airfryer med morötter och pesto
 • Nudelwok med grönsaker och soja

Glöm inte att du kan spara pengar genom att använda råvaror som är i säsong och att frysa in rester för senare tillfällen. Lycka till med matlagningen!

Rulla till toppen